Iz našeg ugla

Vidikovac Spomenik, nekima poznatiji kao vidikovac na Šumatnom brdu ili Glavudža, udaljen je 2,3km od centra Zlatibora (Kraljevog trga). Predstavlja jedan od glavnih simbola mesta Zlatibor.

Na vrhu Šumatnog brda se nalazi Spomen-kosturnica, podignuta posle Drugog svetskog rata u znak sećanja na streljane partizane u naselju Kraljeve vode (stari naziv naselja Zlatibor) i na Palisadu. U kosturnici se nalaze posmrtni ostaci oko 150 partizanskih ranjenika, koje su nemački vojnici streljali i gazili tenkovima između 29. novembra i 01. decembra 1941, kao i posmrtni ostaci boraca, koji su poginuli u borbama kod Valjeva i kod Zlatibora, 1944. godine.

 

spomenik zlatibor

 

Na monumentalnom obelisku, visokom 10 metara, a koji je podignut 1967. godine iznad kosturnice, uklesani su stihovi Vaska Pope – „Ne dam ovo sunce u očima, ne dam ovo hleba na dlanu“, kao i narodni motivi.

 

Zlatibor Spomenik

 

Do ovog lokaliteta, vodi uređena i lepo osvetljena staza –  verovatno najpopularnija među posetiocima Zlatibora.

 

Postoji nekoliko letnjikovaca i klupica, gde se posetioci mogu odmoriti, ali i odakle mogu uživati u pogledu na okolna zlatiborska brda – na vrhove Tornik, Čigotu, Gradinu…

 

Vidikovac Spomenik Glavudza Sumatno Brdo Zlatibor


Gde se nalazi?

Vidikovac Spomenik se nalazi na vrhu Šumatnog brda poznatog još i kao Glavudža, a udaljen je svega 2,3km od centra turističkog mesta Zlatibor.
Piše


Ivan Malovrazić

Kao veliki ljubitelj putovanja, volim da delim svoja iskustva i da preporučujem neistražena mesta. Ovde sam, da bih vam preneo svoje utiske sa putešestvija zlatiborskim krajem. Obećavam dobre predloge!