Iz našeg ugla

Na nadmorskoj visini od 1164m, nalazi se vidikovac Gradina. Na vrhu, odnedavno, stoji uređeni, drveni letnjikovac. Ono, što izdvaja ovaj vidikovac, jeste durbin, koji stoji na raspolaganju svim posetiocima – besplatno.

Krenuli smo od centra Zlatibora (Kraljevog trga) prema ovom vidikovcu, pešice. Znajući da nas očekuje šetnja od skoro sat vremena, naoružali smo se vodom i grickalicama.

Prvi deo puta je vodio kroz urbani deo turističkog naselja. To nas, ipak, nije sprečilo da uživamo u svežem vazduhu i pogledu na okolna brda. Već posle desetak minuta hoda, udaljili smo se od gužve i buke i našli smo se među prelepim vikendicama koje imaju divan pogled na turističko naselje Zlatibor.

Uskoro nastavak…

 

Vidikovac Gradina Zlatibor

 


Istorijat

Na vrhu brda Gradina, koje se nalazi iznad varoši Čajetina, 2016. godine je izgrađen letnjikovac sa teleskopom. Pre toga, vrh ovog brda je bio prepoznatljiv samo po antenama lokalnih radio i tv stanica, vidljivih iz mnogih okolnih mesta Zlatibora. Pre nego što su, danas vidljive, antene podignute, stare su srušene za vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije – 1999. godine.


Naše slike


Gde se nalazi?

Vidikovac Gradina, udaljen 4,9km od Kraljevog trga – centra Zlatibora, pruža prelep pogled koji seže čak do Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Ljubiteljima dugih šetnji, biće potrebno oko sat vremena od Kraljevog trga do vidikovca Gradina. Napominjem da je za ovaj uspon potrebna dobra fizička kondicija, jer je razlika u nadmorskoj visini – 150 metara.
Put do vidikovca Gradina je uglavnom asfaltiran, dok se poslednjih 500 metara pešači po zemljanom putu, koji, u kišnom periodu, može biti blatnjav i nepristupačan.
Prevoz

Do ovog lokaliteta ne postoji prevoz, kao ni organizovane ture za obilazak. Da biste stigli do vidikovca Gradina, možete koristiti sopstveno vozilo, što ne preporučujemo s obzirom na loše stanje zemljanog puta poslednjih 500 metara. Pored toga, možete iznajmiti kvad, bagi ili bicikl. Najzdraviji način je, svakako, šetnja.


Piše


Ivan Malovrazić

Kao veliki ljubitelj putovanja, volim da delim svoja iskustva i da preporučujem neistražena mesta. Ovde sam, da bih vam preneo svoje utiske sa putešestvija zlatiborskim krajem. Obećavam dobre predloge!