Iz našeg ugla

Stopića pećina je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija Zlatibora. Obilazak ove destinacije, zanimljiv je i mlađima i starijima, a traje oko 30 minuta. Cena ulaznice je 250 dinara.

Dolaskom na parking Stopića pećine, dočekao nas je ljubazni gospodin sa prvim iznenađenjem – naplata parkinga. Doduše, simbolična je cena (70 dinara), ali verujemo da je to moglo da se uračuna u cenu obilaska pećine – čisto s psihološkog aspekta bi bilo lakše prihvatljivo.

Do pećine se stiže uređenom stazom na kojoj postoje i klupice za odmor, budući da jedan deo staze ima mnogo strmih stepenika. Doduše, oni će nas brinuti tek u povratku, jer ćemo tek tada ići uzbrdo.

Prvi pogled na ulaz u pećinu nas je ostavio bez daha. Impozantan ulaz, visine 18, a širine 35 metara, ne može da vas ostavi ravnodušnim.

Kako je Stopića pećina – rečna pećina, na izlazu iz nje ćete videti Trnavski potok koji protiče kroz nju.

 

Stopića Pećina Zlatibor

 

Pošto platite obilazak pećine (250 dinara), prolazite kroz ogroman ulaz, koji čini da se osećate baš sićušno i nevažno. Prvih nekoliko metara, neće ostaviti previše jak utisak. To se menja kada zađete malo dublje i kada nestane prirodne svetlosti. Tada dolazi do izražaja fantastična rasveta u koju su opština Čajetina i TO Zlatibor uložili značajna finansijska sredstva ranijih godina.

 

Stopica Pecina Zlatibor

 

Uskoro nastavak…

Istorijat

Pretpostavlja se da je Stopića pećina otkrivena oko 1901. godine, kada je prvi put spomenuta u Zapisniku srpskog geološkog društva. U periodu između 1909. i 1913. godine, čuveni srpski naučnik, Jovan Cvijić, vršio je speleološka istraživanja u pećini. Pećina je dobila naziv po zaseoku Stopići, koji se nalazi između sela Rožanstva i Trnave. Tek 2008. godine, Stopića pećina je zvanično otvorena za posetioce.


Naše slike


Gde se nalazi?

Stopića pećina se nalazi između sela Rožanstvo i Trnava, a udaljena 19,6km od centra Zlatibora – Kraljevog trga.
Prevoz

Redovna autobuska linija do Stopića pećine ne postoji.

Ipak Turistička organizacija Zlatibor organizuje obilaske dvaput nedeljno, i to utorkom i petkom u 10:00 (izvor: sajt TO Zlatibor).

Ljubiteljima avanture, preporučujemo iznajmljivanje kvada ili sličnog terenskog vozila, kojim bi stigli do Stopića pećine alternativnim – off road stazama.

Naravno, najjednostavnija vrsta prevoza je sopstvenim autom, kojim ćete stići za oko 25 minuta do pećine.

 


Info sekcija

Kontakt telefon: 031/841 646

Radno vreme: Zimi 09:30-16:30; Leti 09:30-18:00

Cena ulaznice: 250,00 din

Cena parkinga: 70,00 din


Piše


Ivan Malovrazić

Kao veliki ljubitelj putovanja, volim da delim svoja iskustva i da preporučujem neistražena mesta. Ovde sam, da bih vam preneo svoje utiske sa putešestvija zlatiborskim krajem. Obećavam dobre predloge!