Datum: ponedeljak januar 18, 2021

Skoro 5 godina od postavljanja kamena temeljca, nova Gold gondola, koja spaja turističko naselje Zlatibor i vrh Tornik, puštena je u rad. Sa 55 kabina, brzinom od 6m/s i dužinom od skoro 9 kilometara, ovo je najduža panoramska gondola na svetu.

 

Više od dve decenije, 7455 metara dugačka gondola na Tjanmenu (Kina) je sebično držala rekord kao najduža gondola na svetu. 2018. godine, tron preuzima vijetnamska gondola na Hon Tom ostrvu, čija je dužina 7899 metara. Od početka 2021, naša gondola osvaja vrh te liste, pa se najduža gondola na svetu sada nalazi na srpskoj planini – Zlatibor. Nova, zlatna gondola dugačka je tačno 8950 metara.

 

Gold Gondola Zlatibor Ribnicko Jezero

 

Već prvog dana, Gold gondola postala je prava atrakcija u Srbiji i prva na listi poseta budućih izletišta. Ova najmodernija vazdušna trasa povezuje Zlatibor sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera, gde se nalazi međustanica. Pruža užitak od 25 minuta vožnje u jednom pravcu, sa impresivnim pogledom na nestvarne pejzaže Zlatibora, bilo koje godišnje doba da je u pitanju.

 

Uskoro 1000 putnika po satu

 

Gondola trenutno ima kapacitet 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta. Predviđeno je da gondola dobije dodatnih 35 kabina i tako poveća kapacitet na 1000 putnika po satu.

Više od 36 konzolnih nosača, brzinom od 6 metara u sekundi, savladaće visinsku razliku od 531 metra, sve do 1496 metara visokog vrha Tornik. Visina pojedinačnih stubova se kreće od 6,45m do 30m, a većina rastojanja između stubova je u intervalu od 160 do 450 metara.

 

Gold Gondola Zlatibor

 

Ribničko jezero je predviđeno da bude centar velikog projekta „Zlatni grad“ i predstavljaće budućnost turističke ponude Zlatibora, a odgovoriće na najsavremenije svetske trendove.

 

Gold gondola je investicija u koju je uloženo 13 miliona evra i zahvaljujući ovom projektu očekuje se da kroz deset godina Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

 

Projekat je realizovan u saradnji sa francuskom kompanijom Pomagalski (POMA) i urađen je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Takođe, pri gradnji su ispoštovani svetski ekološki standardi u skladu sa naporima Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji.

 

Gold Gondola Zlatibor

 

U današnje moderno vreme, nezamisliv je kompletan ugođaj na planini bez panoramske gondole, a nakon pet godina čekanja, i u Srbiji je ovo postala stvarnost.

 

Zlatiborska Gold gondola pružiće svima nezaboravan pogled na jednu od najlepših planina u Srbiji, bilo da su u pitanju skijaši, izletnici, avanturisti, ekskurzije i svi koji su zaiteresovani za ovakav doživljaj.

 

Cena karata i radno vreme

 

Cenovnik vožnje gondolom je usvojen krajem decembra 2020. godine. Vožnja do Tornika i nazad za odrasle košta 1.000 dinara, dok cena dečje karte iznosi 500 dinara. Deca do 6 godina imaju pravo na besplatnu vožnju (u pratnji bar jedne punoletne osobe). Deca od 6 do 12 godina plaćaju dečju cenu karte sa popustom od 45% (u pratnji bar jedne punoletne osobe).

 

Za stanovnike opštine Čajetina predviđeni su posebni popusti, te tako odrasli plaćaju kartu po ceni od 500 dinara, a deca po ceni od 350 dinara.

 

Radno vreme gondole je od 08 do 15 časova u zimskom periodu, kada je dostupna i prodaja karata. Prva vožnja počinje u 8:30 časova sa početne stanice, dok poslednja vožnja sa početne stanice startuje u 15 časova, a poslednja vožnja sa krajnje stanice u 16 časova.